Magvajak egészségre gyakorolt hatásának tudományos háttere

  1. Blomhoff, R., Carlsen, M., Andersen, L., & Jacobs, D. (2006). Health benefits of nuts: Potential role of antioxidants. British Journal of Nutrition, 96(S2), S52-S60. doi:10.1017/BJN20061864

A héjasok, vagy népszerűen angol nyelven nuts, definíciója nem túl egyszerű, mivel botanikailag egymástól távol eső növényekről beszélünk összefoglalóan. Például a földimogyoró a pillangósokhoz, míg a dió a diófafélékhez, a mogyoró a nyírfafélékhez tartozik, vagy a kesudió a szömörcefélék családjába sorolt rendszertanilag. Közös jellemzőjük azonban, hogy kiváló tápértékkel rendelkeznek. A legtöbbjük olajtartalma nagy (például: pecan dió 70 %, macadám dió 66 %, Brazil dió 65 %, dió 60 %, mandula 55 % és a földimogyoró vaj 55 %), melyben a telítetlen zsírsavak aránya jelentős. A legtöbbjük viszonylag nagy fehérje tartalommal jellemezhető (10-30 % között) és nagyon kicsi a keményítő tartalmuk. Az utóbbi időben a legtöbbjük esetében kiváló antioxidáns kapacitás került leírásra. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy héjukban hosszú ideig viszonylag egyszerű körülmények között tárolhatóak.

A szerzők az antioxidánsok és az oxidatív stressz emberi betegségekre gyakorolt hatásával foglalkoznak és ehhez kapcsoltan a különböző héjas magok antioxidáns tartalmával. Kitérnek a héjas magok fogyasztásának és a halálozási arány alakulására az Iowa Women’s Health Study adatai alapján.

Napjainkra általánosan ismert, hogy a szabadgyökök, reaktív oxigén és nitrogén formák a normálisan működő szervezetben rendszerint képződnek és a felesleges oxigén formákat az antioxidánsok megkötik. Ha ez nem következik be akkor nem enzimatikus úton lépnek reakcióba különböző sejtalkotókkal, membránnal, fehérjékkel, szénhidrátokkal, RNS és DNS molekulákkal. E folyamat által gyulladásokat, különböző betegségeket okoznak a szív és érrendszeri betegségektől kiindulva a különböző daganatos megbetegedésekig. Összefoglalóan ezt hívják oxidatív stressznek. A szervezet belső antioxidáns védelmi rendszerén túlmenően bizonyították, hogy az étkezéssel bevitt redox aktív komponensek egyrészt közvetlenül tudják semlegesíteni a szabadgyököket, vagy olyan génexpressziót váltanak ki, amely aktiválja ezirányba sejtjeinket.

  1. Sabaté, J., Ros, E., & Salas-Salvadó, J. (2006). Nuts: Nutrition and health outcomes. British Journal of Nutrition, 96(S2), S1-S2. doi:10.1017/BJN20061857

A diófélék fontos komponensei az egészséges táplálkozásnak. Mivel olajokban gazdagok ezért a legutóbbi időkig nagyon óvatosan bántak velük az étrendek összeállításánál. Azonban a legutóbbi kutatások igazolják a szív és érrendszeri megbetegedések megelőzésében való fontos szerepüket. A diófélék és a dióféléket tartalmazó élelmiszerek fogyasztása csökkenti a szív és érrendszeri betegségek kialakulását. A diófélék tápanyagokban gazdag élelmiszerek. Jelentős mértékben tartalmaznak fehérjét és olajat, telítetlen zsírsavakat.

  1. Amba, V.; Murphy, G.; Etemadi, A.; Wang, S.; Abnet, C.C.; Hashemian, M. Nut and Peanut Butter Consumption and Mortality in the National Institutes of Health-AARP Diet and Health Study. Nutrients 2019, 11, 1508.